ZNA-Sint Elisabeth ziekenhuis – Antwerpen

Haalbaarheidsstudie:

Analyse van de huidige situatie:

In de analyse zijn de gangen, inkomhal en de traphallen opgenomen. Waar het eventueel interessant is, wordt er bewegingsdetectie en/of dimming toegepast.

Voorstel tot verbetering:

In de nieuwe situatie hebben we minder armaturen nodig dan in de huidige situatie.

De huidige lichtniveau’s in de gangen zijn namelijk te hoog. Er zijn waarden gemeten tot 700 Lux.

Er wordt er een raming gemaakt van de benodigde investering om tot een gangbaar lichtniveau te komen. Voor de gangen hebben we dit niveau genomen op 250 Lux gemiddeld.

  • Voor de kelderverdieping werken we met IP65 armaturen voor de slagvastheid.
  • In de gangen werken we met een asymmetrisch T5 inbouwarmatuur om in de bestaande behuizing in te werken (retrofit). De armaturen die niet gebruikt worden gaan we elektrisch afkoppelen en afdichten met een gelakte metalen afdekplaat die mooi in de bestaande behuizing bevestigd wordt. De doorvoerbekabeling wordt behouden in deze analyse. Door het lager geïnstalleerd vermogen kan de volledige verlichting waarschijnlijk integraal op het noodcircuit geplaatst worden. De aanpassingen aan de bekabeling zit mee in deze analyse.
  • In de traphallen worden de bestaande armaturen vervangen door efficiënte T5 armaturen die de traphal op het benodigde lichtniveau verlichten.
  • De inbouw halogeenlampen worden vervangen door LED vervangtypes naar een gelijkwaardig lichtniveau en kleurtemperatuur.
  • De inbouw downlighters met PL worden door hun equivalent in LED-downlighter vervangen.
  • In de parkingzone ( -1 en -2 ) werken we met IP65 toestellen met T5 lampen en geïntegreerde reflector om het licht efficiënt op de grondzone te brengen. In de huidige armaturen zit er geen reflector waardoor er veel licht tegen het betonen plafond verloren gaat.
  • De huidige verlichting is aan vervanging toe. Door de ouderdom van de installatie is het noodzakelijk om een investering te doen naar nieuwe verlichting. Volgens de technische dienst van het Sint Elisabeth worden er op regelmatige basis ballasten en lampvoetjes vervangen. Enkele circuits zijn reeds in storing gevallen vanwege technische mankementen (uitdrogen van de electrolytische condensator in de verlichtingsarmaturen). Dit vergt veel tijd en kosten.

In de gangen is er momenteel te weinig licht, door het vervangen van de armaturen gaan we een verhoging van het lichtniveau voorzien zodat de veiligheid gewaarborgd blijft. De toestellen die voorzien zijn, zijn uitgerust met een HF detector die er voor zorgt dat de verlichting reeds actief is voor men in het zicht van het armatuur komt. Dit geeft de benodigde besparing met behoud van het noodzakelijke comfort.

Studie en lastenboek:

Er is een volledig aanbestedingsdossier gemaakt voor het project:

  • Inplantingsplan en dialux berekening
  • Lastenboek
  • Meetstaat
  • Overige documenten: Subsidieberekeningen