- De vraag voor een lichtadvies kwam er om energie te besparen, maar ook om technische redenen. De lampen zijn einde levensduur en zullen vanaf nu één voor één uitvallen (2008). Een relamping in de sporthal is moeilijk omdat de armaturen op 11 m hoogte hangen en men niet met een hoogtewerker op de vloer mag. Enkel een stelling met platen is mogelijk.
- We nemen in dit dossier het ganse gebouw op, behalve de danszaal, cafetaria, fitness en noodtrappenhal.
- De noodverlichting wordt door de gemeente op regelmatige basis onderhouden en wordt niet mee opgenomen in dit lichtadvies.
- Beoefende sporten: minivoetbal, basketbal, volleybal 1e provinciale, badminton,… De huidige armaturen zijn destijds naar 750 lux gedimensioneerd. Bij het plaatsbezoek hebben we nog meer dan 600 lux op de hoeken van het veld gemeten. 500 lux voldoet aan de norm voor de huidig beoefende sporten en sportniveau ’s. Indien we streven naar 500 lux op het einde van de levensduur van de nieuwe armaturen, dan hebben we na de installatie van de nieuwe verlichting nog steeds evenveel of meer licht als er momenteel is. Het heeft onze voorkeur om het op deze manier uit te werken. Gemeente Assenede heeft, in overleg met hun sportclubs akkoord gegeven om de verlichting naar 500 lux te dimensioneren.
- In het gebouw wordt de verlichting van de meeste bijlokalen geschakeld met bewegingsdetectie. We behouden de meeste detectoren. Slechtwerkende en defecte detectoren worden vervangen
- De trappenhal (gelijkvloers & verdieping) is momenteel samen geschakeld met drukknoppen via een paneeltje in bureel-balie. De trappenhal op het gelijkvloers blijft met drukknoppen, de trappenhal op de verdieping wordt met aanwezigheidsdetectie voorzien.
- In het bureel voorzien we afwezigheidsdetectie.
- Bij een relighting wordt de huidige bediening van de sporthal vervangen. We voorzien in de sporthal afwezigheidsdetectie per veld. De gebruiker krijgt na bediening 300 lux. De zaalwachter kan vanuit het bureel een hoger lichtniveau instellen bij competitie.
|